Back

Directiva privind Distributia in Asigurari

Directiva privind Distributia in Asigurari

31.10.2017

Parlamentul European solicita Comisiei amanarea aplicarii IDD

Parlamentul European reunit in plen a aprobat, in data de 25 octombrie 2017, cele doua regulamente delegate adoptate in baza IDD - Directiva privind Distributia in Asigurari (Insurance Distribution Directive). Aceasta aprobare este insotita de cererea formala adresata Comisiei Europene de a amana aplicarea IDD pana la 1 octombrie 2018.

FFSA - Federatia Franceza de Asigurari, care a solicitat aceasta amanare in coordonare cu Insurance Europe si cu celelalte federatii nationale de asigurari, a transmis ca se declara satisfacuta de decizia Parlamentului European si asteapta ca si Comisia Europeana sa ia o decizie favorabila pentru a permite aplicarea eficienta a regulamentului in interesul consumatorilor.

Recent, Michaela KOLLER, Directorul General al Insurance Europe - federatia europeana ce reuneste asociatiile nationale ale asiguratorilor si reasiguratorilor, a declarat ca asiguratorilor trebuie sa li se acorde suficient timp pentru a pune in aplicare directiva.

"Procesele de distributie a asigurarilor vor fi puternic afectate de noile cerinte ale IDD. In beneficiul consumatorilor, asiguratorii au nevoie de o perioada adecvata de timp pentru a pune in aplicare in mod corespunzator aceste cerinte. Prin urmare, Insurance Europe solicita tuturor institutiilor europene sa recunoasca necesitatea intarzierii aplicarii IDD si sa ia masurile corespunzatoare", a spus Michaela KOLLER.

Intrata in vigoare la finalul lunii februarie 2016, Directiva privind Distributia in Asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive) aduce schimbari semnificative la nivelul pietei de profil din Uniunea Europeana si fireste si din Romania.

Statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv Romania, mai au la dispozitie cateva luni pentru transpunerea acestei Directive in legislatiile nationale, respectiv pana pe 23 februarie 2018, daca aceasta nu va fi amanatata.

IDD vine sa inlocuiasca si sa completeze Directiva privind Medierea in Asigurari - IMD, iar printre cele mai importante schimbari aduse de aceasta se numara aspecte precum cerintele minime de pregatire profesionala atat pentru angajatii intermediarilor, cat si pentru cei ai asiguratorilor, cerinte suplimentare pentru produsele de investitie bazate pe asigurari, cross-selling si altele.